Katwijk - Valkenburg

Deze paal heeft lang op de Valkenburgse gemeentewerf gelegen, voor deze opgesteld is aan de Voorschoterweg tegenover nr.31.
Het wapen op de schild is dat van Valkenburg op een achtergrond van het wapen van Wassenaar.
Uit een artikel van Annelieke Slappendel in Leidsch Dagblad over de restauratie van deze paal door de steenhouwer Jan Wagemaker: Zo veel tijd en moeite hoefde Wagemaker niet in de restauratie te steken. Hij heeft er ook niet voor gezorgd dat de grenspaal er als nieuw uitziet. De Leidenaar heeft het stuk steen schoongemaakt en er gaten in geboord. Met roestvrijstalen ankers erin en epoxylijm is de paal volgens de steenhouwer weerbestendig. ,,Maar het bovenste deel mist, en daar kan ik niks aan doen'', wijst Wagemaker aan. Een hoek - en daarmee een deel van het wapen waarop de drie maantjes van Voorschoten en het torentje van Valkenburg zijn gecombineerd - ontbreekt. Dat is niet het gevolg van de vele jaren dat de grenspaal verloren in een hoekje op de Valkenburgse gemeentewerf lag, voordat raadsleden aandrongen op een beter lot. De steenhouwer: ,,Dat stuk moet er al lang geleden af zijn gegaan, want de steen is verweerd.''
Het lijkt erop dat het missende stuk er toch nog aan is gezet als je de foto ziet.
Limes replica paal aan de Torenvlietsweg. Zo’n vier eeuwen lang lag in onze streken de noordgrens van het Romeinse rijk. Deze grens, ook wel limes genoemd, liep van oost naar west en deelt het huidige Nederland precies in twee├źn.