Lisse - Landgoedpalen

De inscriptie "VENENBURG" verwijst naar de eigenaar van het grondgebied in het noorden van Lisse, Joost van der Veen. Hij had Huis ter Panne in bezit dat in 1796 werd gesloopt waaarna er een tweede Veenenburg stond tot 1913.
De paal staat bij de brug over de grenssloot van de Keukenhof aan de Loosterstraat Noord.
Deze paal stond tot voor kort vlak tegen het hek van de begraafplaats Duinhof, maar is verplaatst in NW-richting en enkele tientallen meters in het Keukenhofbos. Op de foto is het hek nog te zien op de achtergrond.
De inscripties zijn: F.G.E. (Frans Gerhard Eijssinck) en I.V. (Jan Verdegaal). De eerste was eigenaar van de Keukenhof, de tweede eigenaar van de boerderij Welgelegen in 1779. Een tweede identieke paal staat in het Lisser museum "de Zwarte Tulp".
Aan de Essenlaan de paal met de inscripties: "VAN DER LYN" en "SYPESTEYN". Beide grootgrondbezitters in Lisse en Hillegom.
Een tweede paal van van der Lyn heeft in het Keukenhof bos gestaan, tegen het hek van de begraafplaats. Deze paal is wellicht ook verzet evenals de FGE paal, maar mij is niet bekend waarheen.

De informatie over de palen in Lisse is afkomstig van Dr. Bert Kölker, auteur van het boekje Grenspalen te Lisse, uitgegeven in 2010, door de vereniging "Oud Lisse".